Jak vybrat rám na obraz

Stručný návod na výběr rámu pro vaše obrázky, fotky či grafiku.

Nabídka rámečků je široká a proto vám přinášíme několik obecných rad a tipů, které vám výběr usnadní a urychlí. Chcete-li zarámovat svépomocí plakát, fotografii, kresbu, diplom, grafiku, postupujte našeho návodu. Čím začít?

Rozměr obrázku je zásadní a podle velikosti vybíráme vhodný rám. Zde je třeba zohlednit povahu vašeho obrázku. Buď zvolíte rám vyplněný obrázkem, nebo zvolíte rám větší, než je motiv a kolem zůstane volné místo. Rozhodně doporučujeme zvolit větší rám, neboť v 95% případů to obrázku velmi sluší. Obrázek se opticky zvětší, odlehčí a vypadá velkoryse. Stejný postup můžete vidět v galeriích kde i docela malé grafiky dostávají mnohem vetší rámy.

jak-vybrat-rám-na-obraz

Pokud tedy máte obrázek 40x40 centimetrů potřebujete rámeček 50x50 centimetrů, případně větší. Pomocí filtrů lehce najdete na našem e-shopu nabídku rámů 50x50 a vybrat ten, co se vám hodí nejlépe. Vybírat můžete z dalších typizovaných rozměrů, jako jsou například 10x15 cm, 13x18 cm, 21x29,7 -A4, 30x40 cm, 40x50 cm, 40x60 cm, 50x70 cm, 60x80 cm, 70x100 cm. Je vždy výhodnější zakoupit rám z této nabídky protože se vyrábějí ve velkém. Pokud chcete rám přesně na váš obrázek a žádný rozměr vám nevyhovuje, můžete si bez obav objednat rám na míru. Je ovšem třeba počítat s jistou dodací lhůtou, oproti rámům skladem a samozřejmě vyšší zakázkovou cenou. Vše vám rádi sdělíme a neváhejte se na nás obrátit.jak-vybrat-rám-na-obraz-3

Příklad rámů vyráběných v takzvaných typizovaných rozměrech.

Výplň rámu  sklo nebo plexisklo? Volba materiálu z něhož bude vyrobena průhledná část zvaná výplň.

1. Rám s plexisklem, což je průhledná akrylátová fólie silná cca 0,4 milimetru. Výhodou je nízká hmotnost a pružnost. Rám s touto výplní lze zasílat běžnou dopravou bez nebezpečí rozbití jako u skla. Výborně se také hodí do dětských pokojů na školní chodby a jiné místa kde by při rozbití hrozilo zranění. Více o výhodách čtěte Jak na rámečky s plexisklem

2. Rám se sklem má výborné optické vlastnosti, příznivou cenu a odolnost proti poškrábání. Nicméně sklo je také těžké a velmi křehké, což může přinést problém s bezpečností. Rámy se sklem samozřejmě nabízíme, ale platí pro ně zvláštní podmínky přepravy.

 3. Rám s antireflexním sklem je ideální na světlá místa, kde odlesky světla nepříznivě ruší výsledný dojem díla. Antireflexní sklo má na jedné straně matný povrch, který zajistí, že dopadající světlo se již nemůže plně odrazit zpět a rozptýlí se. Nevýhodou je jistá ztráta ostrosti obrázku, vyšší cena a ještě větší křehkost, než u lesklého skla.

jak-vybrat-rám-na-obraz-4

Jaký vybrat rám - materiál, barva? Výběr samotného rámu by vydal na samostatný článek. Na výběr je mnoho možností a je třeba si vybrat rám, co bude ladit s motivem na obrázku a místem, kde má výsledný obraz viset. Jiný materiál rámu zvolíme na venkovskou chalupu a jiný do moderního městského bytu. V první řade by měl zarámovaný motiv ladit se samotným rámem. Volba černého nebo bílého rámu dopadá většinou dobře, ale nemusí tomu tak  být vždy. Pro zajímavost uvádíme několik příkladů, jak opticky působí stejný motiv v různých rámech.

jak-vybrat-rám-na-obraz-5